ОТВОРЕН ГОДИШЊИ ФОРУМ СТИПЕНДИСТА 2012

Други „Годишњи форум стипендиста Фонда др Милан Јелић“ свечано је отворен данас у Конференцијској сали Владе Републике Српске, уз присуство многобројних стипендиста Фонда др Милан Јелић, министара из Владе Републике Српске, те представника културног и привредног живота Српске.

Присутнима су се обратили предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић, министар науке и технологије Републике Српске и предсједник Фонда др Милан Јелић, Јасмин Комић, син покојног предсједника Милана Јелића, Петар Јелић те спортски радник Томо Марић, који је одржао бесједу посвећену покојном предсједнику.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је идеја о формирању Фонда др Милан Јелић, од прије пет година, показала своју оправданост и омогућила младима да остваре амбиције и покажу таленат за висока достигнућа у науци и образовању.
„Можемо данас да видимо најбоље представнике младе генерације која је свој таленат и своје вријеме употребљава за развој у науци и образовању. Драго ми је што сам био дио тог цијелог процеса и што се Фонд очувао упркос изазовима“, рекао је Додик.
Додао је и то да је увјерен да ће се Фонд очувати и опстати не само док је ове генерације политичара, већ и у будућности која год власт буде у Српској, те да ће имати свој интерес да помогне најмлађима који могу на најбољи начин да презентују Српску на најпрстижнијим европским и свјетским универзитетима.
„Ово је несумњиво богатство које имамо. Жао ми је што неки можда нису успјели да остваре своје право, али учинићу све да са годинама које долазе дјелатност Фонда и обим подршке коју даје, буде проширен и масовнији како би стимулисали и обезбиједили подршку у тренуцима када је најпотребнија“, рекао је предсједник Републике Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић рекао је да импресивни резултати стипендиста Фонда др Милан Јелић доказују да Српска има будућност, јер само земље које улажу у науку, знање, научни рад и образовање могу да буду конкурентни на међународном тржишту, што је и била идеја при формирању Фонда.
„Млади и талентовани људи из Републике Српске који су прошли кроз Фонд сасвим сигурно ће допринијети развоју Српске и њихова дјела, знање и научни рад указују на то да Српска има свијетлу будућност“, истакао је Александар Џомбић.

Министар науке и технологије Републике Српске, проф. др Јасмин Комић, подсјетио је да је у протеклих пет година стипендирано 1.154 студента, од тога 1.060 на првом циклусу, 57 на другом и 37 на трећем циклусу студија.
Он је додао да су ове године стипендирана 133 студента, од тога 108 на првом, 15 на другом и 10 на трећем циклусу студија, за шта је издвојено 750.000 КМ.
Министар Комић је истакао да је од ове године покренута и активност суфинансирања одласка студената на престижне свјетске универзитете, као што су Харвард, Кембриџ, Бркли...
Додао је и то да је циљ, између осталог, да се додатно промовишу стипендисти и да остваре контакте са званичницима, привредницима и са свим другим који треба да обезбиједе и унаприједе рад Фонда како би се постигли постављени циљеви.

Син појконог предсједника Републике Сропске Милана Јелића, Петар Јелић истакао је да му је драго што Фонд и даље успјешно ради, те што омогућава младим и успјешним студентима да остваре своје циљеве и представљају Републику Српску у најбољем свјетлу.

Троје најбољих стипендисти Фонда др Милан Јелић подијелили су захвалнице предсједнику Републике Српске, предсједнику Владе Републике Српске и предсједнику Академије наука и умјетности Републике Српске, академику Рајку Кузмановићу.

31.08.2012.

© 2019 Фонд "Др Милан Јелић". Сва права задржана