Стипендиста Фонда „Др Милан Јелић“ Давид Мастикоса награђен у Украјини

Млади бањалучки композитор Давид Мастикоса један је од добитника гранта „British Council“ из Украјине за савремени филм, те ће у току ове године радити на музици за филм „Greek wife“. 

Уз овај грант, композитори добијају и једну годину менторства са Enricom Sciandrone, која је професор на „Royal College of Music“ у Лондону. Са Давидом смо разговарали о његовим искуствима са такмичења и раду на музици коју припрема за поменути филм.

Реците нам више о такмичењу на којем сте учествовали?

Током августа 2019. испунио сам једну врло исцрпљујућу пријаву за програм “Envision Sound 2020” који је на друштвеним мрежама рекламирао „British Council Ukraine“. На овој реклами је „target“ одлично урађен, па се она тако на профилима композитора земаља југоисточне Европе свакодневно више пута појављивала. Оно што ме посебно привукло на овој реклами је то што су потенцирали да је програм у потпуности бесплатан, па знајући да је таквих програма врло мало у Европи, одлучих да се пријавим. Исцрпљујућа пријава у себи садржи безброј питања на која морате одговорити, а треба то све лијепо смислити на енглеском. Потребно је уз то све да пошаљете доказе и своје радове који су везани за музику на филму, биографију и још пар општих података.

У октобру 2019. сам добио мејл да сам један од 12 учесника програма, те да би ускоро требало да потврдим свој долазак како бих добио „домаћи задатак“. Овај мејл ме изузетно обрадовао, јер је то била прилика да се по први пут сусретнем са људима који су своје каријере као филмски композитори већ остварили, чак и у Холивуду. Као што је и најављено, на овој радионици су се појавили професори попут Enrice Sciandrone, која осим што предаје у Лондону, има иза себе безброј филмова и сјајну каријеру. “Envision Sound” је један од најинтензивнијих програма на којима сам био, а резултати и научено већ може да се уочи након пар дана.

Ваша награда поред новчаног износа подразумијева и часове са Enricom Sciandrone. Колико је то значајно за Вас?

Enrica Sciandrone предаје на „Royal College“ у Лондону и као добитник гранта који додјељује „British Council“ из Украјине, имаћу прилику да се са њом консултујем у току рада на музици за филм “Greek wife”, што ће отприлике трајати све до јануара 2021. године. С обзиром на то да сам већ имао прилику да учим од Enrice у Кијеву, изузетно се радујем сљедећем сусрету и разговору о музици и филму.

Радићете музику за филм „Greek wife“. Реците нам више и о самом филму и пројекту?

“Greek wife” је један од филмова које смо добили као задатак током припреме за “Envision Sound 2020”, а режира га украјинска редитељка Polina Moshenska. Oвај филм је савремени документарни филм, редитељкина интимна прича о љубави и болу који долази са њом, понекад само због бирократије, а понекад и због опаких болести које могу да нас снађу. Све у свему, потресна и емотивна исповијест.

Колико су овакве награде и подстицаји битни за успјех? Колико Вама значе? 

У Кијев сам отишао без превеликих очекивања по питању најављених грантова, поготово јер је ово моје прво усавршавање на пољу филмске музике. Овај грант је засигурно одличан подстицај и референца за све сљедеће пројекте, а којих ће, надам се се, бити све више.

Сматрате ли да има довољно прилика попут ове за композиторе на Балкану?

„Envision Sound 2020“  jе заиста јединствена прилика за композиторе које занима филмска музика, а живе, раде и делују на Балкану. С обзиром на то да активно пратим све конкурсе који се тичу композиције, слободно могу рећи да овај програм спада у свега пар у цијелој Европи, па и свету који нуде одличне услове, сјајне предаваче, а самим и тим и врхунско знање.  У посљедње вријеме на свом блогу “Дневник композитора. О музици и животу.” пишем текстове уз помоћ којих желим да охрабрим младе да се пријављују на програме, поготово оне који све трошкове покривају, те да прошире своје видике и знање.

Да ли људи са наших простора довољно конкуришу на оваква и слична такмичења?

Сматрам да би требало да се млади умјетници са наших простора више потруде око пријава оваквог типа. Чини ми се да понекад, знајући колико све постаје скупо, чим пређемо границу, они и не читају детаљно какви услови су им понуђени. Морам да нагласим да и сам понекад имам предрасуде о сличним позивима, али се трудим да све детаљно ишчитам, те пронађем прогрма који је у складу са мојим могућностима

Недавно се говорило о томе како земље Западног Балкана не користе довољно европске фондове, какво је Ваше искуство поводом тога?

У посљедње вријеме ми се чини да земље Западног Балкана почињу све више да се занимају за европске фондове, што ме изузетно радује, те сам и сам добио више различитих позива за учешће у пројектима који финансирању поменути фондови. Сигуран сам да ћемо ускоро и ми преузети моделе финансирања културе и умјетности из већ уређених система.

Ради на још једном филму
Тренутно завршавам један трио за млади састав који ће моју нову композицију свирати на својој турнеји по свим значајнијим фестивалима умјетничке музике у Србији током 2020, а и посебно сам сконцентрисан на завршетак друге године докторских студија у класи проф. Александре Вребалов, на Академији уметности у Новом Саду. Такође, ускоро би требало да почнем да радим на музици за филм “Greek wife” uскладу са оним што добијени грант и подразумијева. Не треба ни изоставити сарадњу са Денисом Бојићем, на новом филм који је у продукцији РТРС-а.

Чланак о стипендисти Фонда Др Милан Јелић преузет са портала Српска инфо (линк: https://srpskainfo.com/kompozitor-david-mastikosa-nagradjen-u-ukrajini-ovakve-prilike-su-vrijedne-truda-i-upornosti/)

© 2019 Фонд "Др Милан Јелић". Сва права задржана