Предсједник Фонда

Др Жељко Будимир, Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и инфомационо друштво у Влади Републике Српске

Rођен 1977. године у Санском Мосту, гдје је живио са породицом. Од 1995. године живи у Бањалуци гдје 2004. године завршава Правни факултет, Универзитета у Бањој Луци, током студија обављао функцију студента продеканa. Након дипломирања ради у компанији Телеком Српске а.д. Бања Лука као руководилац сектора за правне послове.

На Факултету политичких наука, Универзитета у Београду 2011. године магистрира из уже научне области међународни односи и стиче звање магистра политикологије.

Од 2012. године започиње академску каријеру на Факултету политичких наука, Универзитета у Бањој Луци, као виши асистент. Након одбране докторске дисертације под називом ,,Геопросторни чинилац у класичним геополитичким учењима" на Факултету политичких наука у Београду стиче звање доктора политичких наука.

Изабран је у звање доцента на Универзитету у Бањој Луци на ужој научној области међународни односи и међународна безбједност, гдје ради као као наставник на неколико предмета. Области његовог научног интересовања су међународни односи, међународна безбједност, геополитика и стратегијске студије. Током академске каријере објавио преко двадесет научних радова у домаћим и страним часописима, једну монографију. Учествовао у већем броју научних конференција у земљи и иностранству, као и више националних и међународних истраживачких пројеката. Такође, организовао пар конференција и округли столова. Држао предавања по позиву на неколико познатих института и универзитета у иностранству. Извршни је уредник научног часописа Политеиа који издаје Факултет политичких наука Бања Лука и Институт за политичке студије Београд. Сарадник је више стручних часописа и члан редакције неколико научних часописа у Српској и Србији.

Од 2020. године савјетник је српског члана Предсједништва БиХ г. Милорада Додика за међународне односе. Активно знање енглеског језика и пасивно кориштење руског језика.

Активно се бави спортским стрељаштвом и један је од оснивача практичног стрељаштва у Републици Српској. Ожењен, отац двије кћери.

Чланови Фонда

Проф. др Рајко Кузмановић, Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске
Жељка Стојичић, Министар просвјете и културе Републике Српске
Селма Чабрић, Министар породице омладине и спорта Републике Српске
Златан Клокић, Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске
Зора Видовић, Министар финансија Републике Српске

© 2019 Фонд "Др Милан Јелић". Сва права задржана