Нада Стјепановић, вишегодишњи стипендиста Фонда, номинована је за престижну KODAK Student Cinematography Award

Нада Стјепановић из Брчког, вишегодишњи стипендиста Фонда „Др Милан Јелић“, завршна је година трогодишњег мастера из финих умјетности - Одсјек филмске фотографије на Feirstein Graduate School of Cinema, City University New York.

Нада је имала запажене резултате у умјетности. Била је директор фотографије задужена за визулени идентитет филма и радила је са познатим режисерима/музичарима на чијим је пројектима велике продукције имала мању улогу у склопу одјељења камере.

Нада је била номинована за престижну KODAK Student Cinematography Award. Сваке двије године професори одаберу двоје студената који ће представити школу на KODAK награди која је само ниво испод студентског Оскара. Нада је један од два студента која је избрана од стране Feirstein Graduate School of Cinema. Рад на филму You Disappeared Again је био номинован за ту награду, те филм тренутно поред фестивалских циклуса,  чека и велики број сигурних фестивалских признања.

Feirstein Graduate School of Cinema ју је послао на усавршавње на престижни „ASC Master Class NY“’. Ради се о семинару који организује American Society of Cinematographers, престижна организације која за чланове има само одабране директоре камере који су дали значајан допринос кинематографији. Ту је под менторством Fred Elmes-a (директор камере, који је радио са познатим режисерима као што су David Lynch, Charlie Kaufman, Jim Jarmusch) и Stuart Dryborough (директор фотографије: Men in Black: Interantional, Boardwalk Empire, Alice Through the Looking Glass, Bridget Jones’ Diary, Kate and Leopold…) учила најновије методе расвјете и камере. Само два студента у читавој класи су добила прилику да присуствују семестру, а један од њих је била и Нада.

Mrs Cho је филм на коме је била директор фотографије. У питању је кратка прича о имигрантској породици која мора да се суочи са губитком. Филм је приказан на неколико филмских фестивала (Peekskills филм фестивал, Midleburry филм фестивал, Фестивал Jeunesse Tout Courts).

Sand Mama је филм који је још у мотажи. То је кратка прича о женској улози у браку и њеним обавезама у брачној заједници. Филм је добио грант од Made in New York (градоначелникове канцеларије за филм и телевизију) за завршавање постпродукције. На овом филму Нада је била директор фотографије и заслужна је за визуелни идентитет филма.

Ashley Connor је један од најзапаженијих независних директора фотографије у Америци. Ashley је режирала и била директор фотографије за видео спот All Mirrors, на коме је Нада била дио тима за расвјету. Видео је направљен за Angel Olsen, која је веома позната пјевачица на независној њујоршкој музичкој сцени, те је између осталог о њој писао New York Times Magazine.

Romeo Santos је један од најпознатијих извођача на јужноамеричкој сцени и у Сједињеним Америчким Државама. Нада је радила на четири његова спота као други асистент камере, са продукцијском компанијом Fernando Lugo Productions који су радили на многобројним познатим извођачима и били номиновани на VMA (Video Music Award – или најпрестижнијој награди за музичке спотове).

Радила је као други асистент камере на дебитантском режијском филму Nat Wolff-a Youngest. Natt Wolff је познати млади глумац и музичар, велико име Nickelodeon TV канала. То је краткометражни филм са познатим младим глумцима као што су June Van Patten - кћерка Timothy Van Patten-a (режисер: Game of Thrones, Sopranos, The Pacific, Rome, Black Mirror, Boardwalk Empire), Austin Abrams (глумац: The Walking Dead) и Michael Gandolfini (глумац: The Deuce, Ocean’s Eight; син James Gandolfini-a познатог глумца из серије The Sopranos). Ту је Нада радила као други асистент камере.

Поред тога, прошле године је режирала кратки филм, Feng Shui који је приказан на неколико фестивала, те и Каћино неочекивано дуго путовање до плаже, који је приказан између осталих на домаћем Тузланском филмском фестивалу и New York Women два пута на Film and Media - циклусу имигрантских прича.

Више информација о Надиним успјесима у области филма и режије можете погледати на њеној веб страници www.nadastjepanovic.com

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА: НАДА СТЈЕПАНОВИЋ

© 2019 Фонд "Др Милан Јелић". Сва права задржана